Ranskalainen Michelin-kokki Guillaume Brisard ihastui saunaan ja luonnon rauhaan

Michelin-palkittu ranskalainen kokki Guillaume Brisard vietti viime viikon Joensuun ja Kuopion maisemissa. Suomen-kiertue oli alkanut jo muutama päivä aiemmin Porvoosta, jossa Brisard yhdessä yhdeksän muun huippukokin kanssa valmisti kymmenen ruokalajin illallisen. Matka jatkui Joensuun kautta Kuopioon, jossa järjestettiin kolmena iltana Saana goes Savo-Ranska -illalliset.

Teksti ja kuvat: Anne-Maria Kankaisto

Ranskalainen Michelin-kokki Guillaume Brisard Joensuussa

Brisardin Suomen-vierailun taustalla oli liperiläinen Minna Hämäläinen, joka tutustui tähtikokkiin viime keväänä Ranskassa ja sai ajatuksen korkeatasoisten ranskalais-suomalaisten illallisten järjestämisestä. Porvoossa toimiva ravintola Vår, Kuopion Saana sekä joukko suomalaisia huippukokkeja lähtivät mukaan. Hämäläisen edustama Kuohu Waters toimitti illallisille vedet. Brisard kertoo, että häntä kiehtoi mahdollisuus tutustua suomalaiseen keittiöön ja kulttuuriin sekä uudenlaisiin ruoanlaittotapoihin.

– Näen tällaiset tapahtumat mahdollisuutena kaikille osapuolille. Me saamme tuoda esiin Suomen ruokakulttuuria, huippuammattilaiset voivat oppia toisiltaan yhteistyön merkeissä ja asiakkaat nauttia aivan erityisistä illalliskokemuksista. Potentiaalia on myös matkailualan toimijoille, kun vierailijoille etsitään kokemuksia ja palveluja, kertoo Hämäläinen.

Michelin-kokki Guillaume Brisard

14-vuotiaana kokin uransa aloittanut Brisard sanoo, ettei ole koskaan ajatellut itselleen mitään muuta ammattia. Brisard on työskennellyt useissa ravintoloissa ympäri Ranskaa. Nälkä kasvoi syödessä ja unelma Michelin-tähdestä vahvistui vähitellen. Oman tähtensä hän sai vuonna 2011.

Kuten moni muukin, myös Brisard joutui Korona-aikaan miettimään uraansa uudelleen. Siitä lähtien hän on työskennellyt oman yksityiskokin palveluja ja kokkauskursseja järjestävän yrityksensä parissa. Hän kertoo keikkamaisen työskentelyn sopivan itselleen parhaiten eikä haaveissa ole esimerkiksi oman ravintolan perustaminen.

Brisard kertoi yhteistyön suomalaisten keittiömestareiden kanssa sujuneen loistavasti. Joitain perinteisiä ranskalaisia raaka-aineita, kuten ostereita oli Suomesta vaikea löytää ja ne toimitettiinkin Ruotsista. Ennen varsinaisia illallisia valmistettiin harjoitusateriat, jotta voitiin varmistaa makujen olevan kohdallaan. Brisard kertoo ihastelleensa yhteistyökumppaniensa upeita makuyhdistelmiä, kuten Porvoossa tarjoiltuja sieni-sipuli tryffeleitä.

Guillaume Brisard Joensuun torilla

Viideltä syömään ja kuudelta saunaan

Pitkien keittiössä vietettyjen päivien ohessa Brisard pääsi tutustumaan suomalaiseen luontoon ja testaamaan paikallisia herkkuja. Joensuussa Brisard maisteli muun muassa Kotileipurin Herkkupajan artesaanileipiä, Soossin pitsoja, lounasbuffettien antimia ja tietenkin torilta vielä lämpiminä ostettuja karjalanpiirakoita. Kokille ominaiseen tapaan Brisard maistoi herkkuja ensin nenällään.

Brisard hämmästeli suomalaista ruokailurytmiä. Ranskassa kaikki tapahtuu aamiaisesta lähtien hieman myöhemmin ja kutsu illallispöytään iltaviideltä nauratti häntä useaan otteeseen.

Auringonlasku Joensuun Jokiasemalla

Hämäläinen sai Brisardin houkuteltua myös Joensuun Jääkarhuille. Viileään järveen pulahtaminen jännitti Brisardia etukäteen aivan turhaan. Itseasiassa mies ihastui saunaan ja uintiin niin paljon, että Jääkarhuille piti päästä heti seuraavana päivänä uudelleen. Päivittäinen saunominen jatkui Kuopiossa, jossa Brisard pääsi järvelle myös kalastamaan. Hulppeissa ravintoloissa työskennelleen kokin saattoi matkallaan löytää nuotion ääreltä kääntelemästä perinteistä grillimakkaraa.

– Elätte todella kauniissa maassa, Brisard sanoi ihastellen pastellinsävyistä auringonlaskua Jokiasemalla.

Pop-up ravintoloissa sadoille suomalaisille upeita makuelämyksiä tarjoillut Brisard ihastuikin lopulta eniten meille joensuulaisille aivan arkisiin asioihin: saunaan, nuotiolla paistettuun makkaraan ja luonnon rauhaan.