Sami Kurosen makumatka Pohjois-Karjalassa päättyy maakunnan eteläisimpään osaan, Sydänkarjalaan, joka sykähdyttää leppoisuudellaan. Sami tutustuu lammastilan elämään Tohmajärvellä ja opettelee kanteleensoiton alkeita Värttinä-yhtyeestä tutuksi tulleen Sari Kaasisen luona. Illallisella nautitaan Samin veljen, Pasi Kurosen loihtima menu.
Lomakylän leppoisa aamu
Päivän seikkailut alkavat Kesälahdelta Ruokkeen lomakylästä, jossa Sami pääsee nauttimaan aamiaisen kaikessa rauhassa. Aamiaispöydässä on luonnollisesti myös Saimaasta pyydettyjä kalaherkkuja, jotka valmistetaan lomakylän yhteydessä toimivan kalanjalostamossa.
Hetki lammasfarmarina
Ruokkeelta matka jatkuu Tohmajärvelle, jossa Samin ottaa vastaan Sirolan lammastilan nuori emäntä Roosa Honkanen. Oxford down -rorua jalostava ja karitsanlihaa tuottava luomutila omaa pitkät perinteet, joita Roosa perheineen jatkaa ammattitaidolla. Sami pääsee kokeilemaan pitkän tauon jälkeen myös aitoa maalaismeininkiä traktorin puikoissa.
Maaginen kantele
Illallispaikkana toimii Sari Kaasisen kulttuurikoti Villa Ruusula, joka sijaitsee Rääkkylässä Saimaan rannalla. Ennen illallista Samin on kuitenkin otettava haltuun kansallissoittimemme kanteleen kielet. Kuinka taianomainen kantele soi Samin käsissä ja lumoaako se soittajansa heti ensikokeilun jälkeen?
Lähiruokaa Saimaan rannalla
Musisoinnin jälkeen on aika nauttia illallista, jonka valmistuksesta vastaa Samin veli Pasi Kuronen. Illalliselle Villa Ruusulaan saapuvat myös Ruokkeen lomakylän Mika Laukkanen ja Sirolan lammastilan Roosa Honkanen. Keskustelun lomassa Samille selviää monta asiaa alueen lähiruoasta sekä ruoan ja matkailun yhteispelistä.