Sami Kurosen makumatkan viidennessä jaksossa rantaudutaan Bomban alueelle Nurmekseen. Sami tutustuu alueen lähiruokaan, pääsee kalaretkelle Pieliselle ja ihastuu vieraanvaraisiin majataloihin. Rauhoittavat maalaismaisemat, karjalainen emäntäenergia ja tunnelmallinen illallinen jäävät makumatkaajan mieleen pitkäksi aikaa.
Bomban talo – karjalaiskylän sydän
Bomban karjalaiskylä on yksi Nurmeksen alueen merkittävimmistä nähtävyyksistä. Päivä alkaakin perinteikkäältä Bomban talolta, jossa Sami saa eteensä runsaan aamiaisen täynnä alueen lähiruokaherkkuja. Aamiaisen lomassa on aikaa suunnitella päivän käänteitä Bomban talon paksujen hirsiseinien suojassa.
Pielisen aalloille
Break Sokos Hotel Bomban laiturista hypätään Pieliselle kalastusaluksen kyytiin. Pielisen kalajalosteen Juha Halonen kertoo Samille rysäkalastuksen perusteista ja kestävästä kalastuksesta. Voisiko kotimainen järvikalasäilyke haastaa tonnikalan suomalaiskotien ruokapöydissä?
Tarinoita majataloissa
Bomban alueen suosituimpiin matkailuelämyksiin kuuluvat Majatalosta majataloon -retket, joihin Sami haluaa matkallaan tutustua. Laitalan lomien emäntä Henna Nevalainen kertoo pitkät perinteet omaavan majatalon toiminnasta ja yritysten välisestä yhteistyöstä. Maalaismiljöön rauha, majatalojen herkut ja vieraanvaraisuus houkuttelevat alueelle matkailijoita niin kotimaasta kuin kauempaakin.
Kurkistus majatalon keittiöön
Laitalassa vierailun jälkeen on aika valmistaa päivän illallinen. Kokkauskaveriksi Sami saa majatalo Puukarin Pysäkin emännän, Anni Korhosen. Karjalaisen perinneruoan ja aitojen makujen lähettiläänä tunnettu Anni opastaa Samille muun muassa villiyrttisalaatin valmistusta. Majatalon keittiössä valmistuu karjalaiseen tapaan monipuolinen illallinen, joka kelpaa jakaa yhdessä päivän aikana tavattujen yrittäjien kanssa.