Kolin kansallismaisema on kutsunut matkailijoita puoleensa kautta vuosisatojen. Niin on myös nyt, kun Sami Kurosen makumatka pysähtyy Kolin huipuilla ja niiden katveessa Pielisen maisemissa. Pielisellä kokeillaan kalaonnea jigikalastuksessa ja käydään melontaretkellä testaamassa packraftingia eli reppulaittailua. Illallinen kokataan avotulella Kolin kansallispuistoon kuuluvassa Laitosaaressa.
Rento aamun aloitus
Kolilla päivä alkaa rennoissa merkeissä Koli Relax Span poreissa ja Break Sokos Hotel Kolin aurinkoterassilla paikallisista aamiaisherkuista nauttien. Kansallismaisema sulkee syliinsä heti päivän ensimmäisistä hetkistä alkaen ja herättää mielenkiinnon alueen tarkempaan tutkimiseen. Mitä löytyisi, jos Kolin kansallismaisemaa katsoisikin hieman eri näkökulmasta?
Kuka narraa kuhan?
Viihtyisän aamiaishetken jälkeen päivä jatkuu Pielisellä kalastuksen merkeissä. Sami saa oppaakseen Pielisen Retken yrittäjän, Toni Helanderin, joka neuvoo kuhan jigikalastuksen saloihin.
Kalastusretken jälkeen Toni siirtyy valmistelemaan nuotioillallista Laitosaareen, mutta Samilla on vielä yksi veteen liittyvä seikkailu edessään. Hän tapaa Koli Freetimen Tiina Kujamäen ja Seikkailuyhtiö Vaaran Katariina Rantalaihon, joiden kanssa illalliselle suunnataan vesiteitse reppulautoilla meloen.
Nuotioruokaa saaressa
Päivällä kalastetut kuhat kypsyvät avotulella alku- ja pääruoaksi. Jälkiruoaksi nautitaan herkullista mustikkapiirakkaa, jonka maut saavat muhia rauhassa nuotion lämmössä.
Illallisella kuullaan yrittäjien uratarinoita ja näkemyksiä alueen vetovoimasta. Kolin seudun luonto ja yhteishenki on houkutellut alueelle osaajia, jotka eivät ehkä vielä muutama vuosi sitten osanneet edes haaveilla nykyisestä elämäntyylistä. Selviääkö makumatkaajalle Kolin kutsun salaisuus?