Makumatkan ensimmäinen etappi löytyy Ilomantsista, jonne Sami Kuronen palaa muistelemaan lapsuutensa kesälomamaisemia ja karjalaisen ruokaperinteen juurevimpia makuja. Illallispöytään valmistetaan perinneleivonnaisia, jotka nautitaan karjalaiseen tapaan runsaiden pitopöydän antimien ja paikallisten marjaviinien kera rennosti rupatellen.
Möhkö – Suomen itäisin kylä
Matkan ensimmäinen aamu alkaa Suomen itäisimmästä kylästä, Ilomantsin Möhköstä, jossa päivä käynnistyy Savottakahvila Möhkön Mantan perinteikkäässä tunnelmassa Koitajoen rannalla. Samalla tutustutaan myös kivenheiton päässä sijaitsevaan Mantan Majataloon ja Möhkön ruukkikylän tarinaan yrittäjä Tuija Laurosen kertomana.
Juomien aatelia Ilomantsissa
Möhköstä matka jatkuu Ilomantsin kirkonkylälle, jossa Samia on vastassa Hermannin Viinitilan tuotantopäällikkö Asko Ryynänen. Sami pääsee tutustumaan palkittujen juomien valmistusprosessiin tuotekehityksestä aina pullotukseen saakka Suomen vanhimmalla viinitilalla. Maistiaisia nautitaan upeissa maisemissa Hermannin Viinitornissa, joka on Ilomantsissa vierailevien vakiokohde ja tunnelmallinen paikka kesäisiin terassihetkiin.
Perinneherkut tutuksi
Illallinen nautitaan Parppeinvaaran runokylässä Ravintola Parppeinpirtillä, jossa Sami verestää muistojaan karjalaisten perinneleivonnaisten valmistuksessa. Lapsuuden herkkuhetkistä tuttujen sultsinoiden tekeminen on aivan uusi aluevaltaus, johon Parppeinpirtin emäntä Marjo Niiranen opastaa varmoin ottein.
Ikimuistoinen illallishetki kerää päivän aikana tavatut yrittäjät yhteisen pöydän ääreen. Karjalaisia perinneruokia nautitaan sakuska-tyyliin paikallisten viinien kera. Nähtäväksi jää, millaisen arvosanan Samin leivonnaiset saavat illallispöydän kunniavieraalta, Samin rakkaalta Hanna-mummolta?