Jussin sello soi Sibeliusta
Sellisti Jussi Makkosen juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalan mullassa. Lieksassa syntynyt sellotaiteilija palasi kotikonnuilleen Pielisen rannoille vuonna 2018, kierrettyään maailman suurimmat estradit moneen kertaan.
Pohjois-Karjalan luonto inspiroi
Mitä enemmän Jussi on matkustanut maailmalla, sitä paremmin hän ymmärtää kotiseutunsa arvon ja ainutlaatuisuuden.
– Olen saanut tehdä tunnetuksi suomalaista ja erityisesti Jean Sibeliuksen musiikkia sadoille tuhansille kuulijoille. Pianisti Nazig Azezian kanssa loimme Sibelius Inspiration – multimediakonsertin, joka on ollut suosittu varsinkin Yhdysvalloissa ja Meksikossa. Sen taustalla hehkuu Pohjois-Karjalan luonto.
Jussille rakkaita paikkoja jo lapsuudesta ovat olleet Koli, Ruunaan kosket ja Patvinsuon kansallispuisto.
– Ruunaalla kulkiessa saa ihmetellä valtavia muurahaiskekoja ja puissa roikkuvaa naavaa. Veden nuotiokahviin voi ottaa vaikka koskesta, Jussi kertoilee.
Sibeliuksen jalan jäljissä
Jussi Makkonen jakaa Sibeliuksen rakkauden paitsi Pieliseen myös suomalaiseen mytologiaan.
– Sibelius oli kiinnostunut Kalevalasta jo ihan pienestä pojasta. Hän sävelsi ensimmäisen sinfonisen teoksensa Kullervon tarinasta. Sen ensiesitys oli niin iso menestys, että sillä irtosi myös lupa avioitua kenraali Alexander Järnefeltin Aino-tyttären kanssa.
Köyhänä opiskelijana Jean Sibelius sai yliopistolta stipendin, jonka turvin hän matkusti Pohjois-Karjalaan kuulemaan runonlaulua ja kanteleen soittoa. Mukaan lähti myös vastavihitty vaimo.
Pohjois-Karjala oli rakas kohde myös Ainolle: isä Alexander oli syntynyt Tohmajärvellä. Sibeliukset seilasivat höyrylaivalla Pielistä pitkin Lieksaan, jossa he viettivät kuherruskuukauttaan Monolan tilan aitassa. Jussi Makkonen on ollut mukana tukemassa Monolan aitan kunnostamisprojektia.
Kalevalan kankahilla
Myös Elias Lönnrot teki aikoinaan ensimmäisen runonkeruumatkansa Pohjois-Karjalaan ja Pieliselle. Jussilla onkin matkailuidea tähän liittyen:
–Olisi hienoa saada sovellus tai kartta, jonka avulla pääsisi kulkemaan Pohjois-Karjalassa Lönnrotin jalanjäljillä ja näkemään paikkoja, jotka on mainittu Kalevalassa, Jussi pohtii.
Jussi Makkonen toimii myös Joensuun konservatorion sellonsoiton lehtorina ja iloitsee lahjakkaista oppilaistaan.
–Täällä Pohjois-Karjalassa elämäntapa ja rytmi ei ole niin kiireinen kuin vaikkapa Helsingissä. Lapsilla ja nuorilla on ehkä paremmin aikaa ja rauha keskittyä soittamiseen ja harjoitteluun.
Jussin vinkit matkailijalle:
1.Koli on ehdottomasti kokemisen arvoinen vierailukohde. Jos on aikaa, kannattaa mennä rentoutumaan myös Koli Relax Spa -kylpylään.
2. Eva Ryynäsen taitelija-ateljee Paateri Lieksan Vuonislahdessa lumoaa minut aina.
3. Koskenlasku Ruunaalla tai päiväretki veneillen Pielisellä on myös vaikuttava kokemus.
♥
Yleisölle avoimia Monolan juhlaviikon konsertteja järjestetään Monolan aitan pihapiirissä Lieksassa jälleen heinäkuussa 2. – 6.7.2024.