Lunta ja luontoa Ilomantsissa
Tuijan matkassa Itärajalla
Hulluna luontoon -seikkailujen toinen retki suuntautui Ilomantsiin, tähän tarunhohtoiseen pitäjään, jossa karjalainen kulttuuri elää vahvana, ja löytyypä sieltä myös ne suussa sulavat piiroot eli karjalanpiirakat.
Ilomantsissa olen retkeillyt useasti ja varsinkin koiravaljakolla itärajan välittömässä läheisyydessä. Salaa haaveilin, että päivän seikkailukohde olisi lähellä rajaa. Otin yhteyttä hyvään ystävääni Ilomantsiin, ja sain vinkin kenen puoleen kääntyä helmikuun seikkailua suunnitellessa. Hänhän on Tuija Lauronen Mantan Luontopalveluista ja Mantan Majatalon emäntä.
Eipä miun tarvinnut kahdesti kysyä, kun sain vastauksen: ”Tottakai mennään ja myö mennään Pirunkalliolle”
”Minne?”
”No, vanhalle lohkare-esiintymälle, jossa myös kerrotaan pirtutrokareitten kieltolain aikana majaansa pitäneen.”
Siispä sinne Pirunkalliolle! Poimimme Tuijan Hattuvaarasta kyytiin. Hattuvaarahan on pieni rajakylä ja nähtävyys jo itsessään.
Pieni yhteinen kartan tutkintahetki ja kohti kohdetta. Kuvat eivät anna oikeutta tälle luonnon monumentille, joten mars matkaan tutustumaan tarunhohteiseen Pirunkallioon!
Mystisen kallion monet tarinat
Luntahan täällä Suomen lumisimmalla alueella on reilusti, ja aurattu tie päättyi hyvissä ajoin ennen Pirunkalliota. Kesällä kohteen läheisyyteen pääsee autolla ja se sopii näin myös huonojalkaisille.
Lumikengät jalkaan ja tarpomaan noin kilometrin matka kohteeseen sydäntalven auringon paistaessa. Matkalla ihastelimme luonnon koskemattomuutta ja eläinten jälkiä. Tuija kertoi vanhankansan tarinoita, joiden mukaan paikalla on tavattu itse piru ainakin kaksi kertaa. Matka taittui nopsaan tarinoita kuunnellessa.
Pirunkallio on kaikessa kauneudessaan mykistävä, upea luonnon taideteos! Se on poikkeuksellisen suuri, 10 000 vuotta vanha mannerjään kuljettama irtolohkare.
Hetken tutustumisen jälkeen oli aika live-lähetykselle. Sitten se tapahtui! Mystinen kallion piru otti vallan ja kaikkien puhelimista hävisivät kentät. Eli ei Facebook-livelähetystä ennakkosuunnitelmien mukaisesti.
Tämä ei meitä kuitenkaan lannistanut, vaan teimme tallenteet ja napsimme kuvia sekä löysimme paikan geokätkön.
Luonto voittaa aina
Paluumatkalla Tuija sanoi, ettei retki ole mitään ilman kunnon eväitä. Saimme kokea ilomantsilaista vieraanvaraisuutta parhaimmillaan.
Löysimme upean kelopuun, jonka äärelle tamppasimme kahvittelupaikan. Tuija kaivoi repustaan piiroot ja kahvia. Tuoreiden karjalanpiirakoiden maku oli suussa sulava ja iloksemme saimme myös näitä herkkuja kotiinviemisiksi. Kiitos herkkulähetyksestä Parppeinpirtin emännille!
Lumikenkäilyn lomassa oli aikaa höpötellä niitä näitä. Kyselin hieman Tuijan luontofilosofiaa ja hän kertoikin sen olevan LVA eli luonto voittaa aina. Luontoa ei lähdetä uhmaamaan ja sen ehdoilla liikutaan ja retkeillään. Minusta se on hieno filosofia ja näin sen pitää ollakin.
Matkamme ei vielä päättynyt tähän, vaan otimme seuraavaksi suunnan Megrin Matkailuun Ilolumi-tapahtumaan.
Perille päästyämme etsimme lumiveistoksia, koska olihan tapahtuma nimenomaan lumenveistotaiteilijoiden kohtaamispaikka. Taiteilija Juha Käkelä olikin veistänyt 300-vuotiaalle Pohjois-Karjalalle syntymäpäiväveistoksen, ja saimme privaattiesittelyn teoksesta. Vaikuttavaa, kuinka ammattilaisten käsissä lumesta voi tehdä lähes mitä vain. Juha kertoi muotoilleensa teoksen paistinlastalla ja sahalla.
Teosten ihastelun ja kahvittelun jälkeen lähdimme kotimatkalle ja kohti seuraavaa seikkailua.
Kiitokset Tuijalle Mantan Luontopalveluihin, Parppeinpirtille,
Juha Käkelälle ja Megrin Matkailulle.
Arvaa minne matkani jatkuu?
Kuinka pääset Pirunkalliolle?
Pirunkallio löytyy Hattuvaaran kylän läheisyydestä ja kartasta katsoessa Viluvaara on hyvinkin lähellä. Kallio on merkattu karttoihin. Noudatathan Pirunkalliolla vieraillessasi jokamiehenoikeuksia ja huolellisuutta. Mikäli haluat lähteä retkelle oppaan kanssa, suosittelen ottamaan yhteyttä Mantan Luontopalveluihin.